img

Terapia sokami – pojęcie Gersona

Historia doktora Gersona zaczyna się podobnie jak wiele innych. Przez wiele lat cierpiał na silne bóle głowy, które miały charakter idiopatyczny i nic na nie nie pomagało. Zdesperowany, zdecydował się podjęcie restrykcyjnej diety, w której całkowicie wykluczył sól, tłuszcze oraz produkty konserwowane i wędzone.

Cud terapii Gersona

Zamiast nich wprowadził do swojego jadłospisu ogromne ilości warzyw i owoców. Jego dolegliwości ustąpiły. Niedługo później zaczął stosować tę samą dietę u swoich pacjentów w Teksasie. Leczył za jej pomocą choroby przewlekłe, takie jak zapalenie stawów, choroby zwyrodnieniowe i choroby skóry, a także schorzenia bardziej niebezpieczne, jak niewydolność nerek i choroby serca. W końcu zaczął próbować też terapii w walce z nowotworami.

Teksańska klinika doktora Gersona zaczęła odnosić sukcesy w walce z nowotworami. 50 pacjentów z przypadkami czerniaka, taka okrężnicy, kości, płuc, piersi, trzustki i kilku innych zostało całkowicie wyleczonych. Uzyskano to dzięki diecie oraz usunięciu w sposób bezpieczny z organizmu toksyn. Doktor Gerson zakładał bowiem, że choroby i ich postęp są wynikiem zatrucia organizmu i osłabienia jego reakcji obronnej.

Terapia Gersona

W terapii doktora Gersona eliminuje się wszystkie niedobory witamin, minerałów, enzymów i wszystkich innych składników pokarmowych, których może nam brakować przez spożywanie produktów przetworzonych. Uzupełnienia dokonuje się oczywiście poprzez spożywanie warzyw i owoców oraz picie soków owocowych. Wszystkie produkty muszą być wyprodukowane w warunkach ekologicznych.

Sokoterapia

Taka dieta oznacza detoks organizmu i pobudzenie go do regeneracji. Naturalne procesy odtwarzają uszkodzone tkanki. Pierwszy okres diety trwa od 6 do 12 tygodni i w tym czasie dieta powinna ograniczać się do owoców, liści i warzy oraz soków z nich. Można je jeść w dowolnej formie, byle nie konserwowanej. Nie wolno korzystać z soli. Po tym czasie do diety można dołączyć produkty białkowe, takie jak chudy ser i jogurt.

Dieta jest podstawą leczenia. Jej celem jest usunięcie z organizmu sodu i nasycenie go potasem. Jest to dieta lekkostrawna, przyśpieszająca metabolizm i oferująca mniej kalorii od typowych diet, chociaż posiłki można jeść w dowolnych ilościach. Zaleca się zwiększenie przyjmowania wody, najlepiej w postaci soków owocowych.

Zalecane produkty

W czasie diety trzeba spożywać bardzo duże ilości soków, najlepiej co najmniej 13 szklanek dla dorosłego człowieka. Takie soki najlepiej jest przygotowywać z owoców o stosunkowo niewielkiej zawartości cukru, na przykład z bananów, mango, winogron, śliwek i jabłek.

Bartosz

Redakcja tkm24.pl

Zobacz również